Rýžová kaše

Na sladko:

120g kulaté rýže

800 ml vody nebo jablečné, hruškové šťávy

10ml světlé sojové omáčky

5g kustovnice (sušená v natur prodejnách)

Rýži propláchneme,vložíme od hrnce zalijeme vodou či šťávou a rychle přivedeme k varu. Přidáme sojovou omáčku a vaříme 30 minut na velmi mírném plameni. Poté vmícháme plody kustovnice a vaříme ještě 3 minuty. Občas zamícháme.

Ochucujeme medem podle chuti. Lze připravit den předem a ráno ohřát ve vodní lázni - než si proběhneme rituál ranní hygieny je kaše akorát.

Na slano:

Stejný postup jenom místo šťávy vaříme ve vývaru nebo bujónu.

Sypeme lehce nasekenou jarní cibulkou, pažitkou nebo petrželkou.

Palačinky

Klasické palačinky, velmi tenké a smažené na zázvorovém oleji.

Těsto běžných zvyklostí čili 120g pšeničné hladké mouky,1 vejce, 180 ml mléka, špetka soli, špetka cukru. Vymícháme(vyšleháme) hladké těsto a smažíme cca 8 palačinek.

Na sladko:

Med, rozpečené ovoce bez sladidel, javorový sirup orig.

Na slano:

Na smaženou palačinku do těsta přisypte na jemné kroužky krájenou jarní cibulku a při obrácení smažte spolu. Sypeme cibulkou nebo pažitkou.

Tento pokrm jíme čerstvě připravený.

Zázvorový olej:

1l stolního oleje, 1 kg zázvorových oddenků

Olej nalijeme  do vyšší nádoby (např. wok pánev) ohřejeme na 130 - 140°C, zázvor nakrájíme na kousky (loupání záleží na jeho kvalitě), vložíme do ohřátého oleje a dbáme, aby byl neustále pokryt olejem,udržujeme stejnou teplotu (lze vařit i ve fritéze) po 25 minutách vyjmeme zázvor děravou naběračkou, počkáme u zahřátého oleje dokud nepřestanou k hladině stoupat bublinky, poté necháme vychladnout a přelijeme do skleněné lahve.

Užíváme dle libosti - salátová zálivka, smažení a i do přípravy polévky na začátku(kapku).

Oleje lze připravit podle potřeby i méně v poměru 1:1