Rýžová kaše
Na sladko:
120g kulaté rýže
800 ml vody nebo jablečné, hruškové šťávy
10ml světlé sojové omáčky
5g kustovnice (sušená v natur prodejnách)
Rýži propláchneme,vložíme od hrnce zalijeme vodou či šťávou a rychle přivedeme k varu. Přidáme sojovou omáčku a vaříme 30 minut na velmi mírném plameni. Poté vmícháme plody kustovnice a vaříme ještě 3 minuty. Občas zamícháme.
Ochucujeme medem podle chuti. Lze připravit den předem a ráno ohřát ve vodní lázni - než si proběhneme rituál ranní hygieny je kaše akorát.
Na slano:
Stejný postup jenom místo šťávy vaříme ve vývaru nebo bujónu.
Sypeme lehce nasekenou jarní cibulkou, pažitkou nebo petrželkou.
Palačinky
Klasické palačinky, velmi tenké a smažené na zázvorovém oleji.
Těsto běžných zvyklostí čili 120g pšeničné hladké mouky,1 vejce, 180 ml mléka, špetka soli, špetka cukru. Vymícháme(vyšleháme) hladké těsto a smažíme cca 8 palačinek.
Na sladko:
Med, rozpečené ovoce bez sladidel, javorový sirup orig.
Na slano:
Na smaženou palačinku do těsta přisypte na jemné kroužky krájenou jarní cibulku a při obrácení smažte spolu. Sypeme cibulkou nebo pažitkou.
Tento pokrm jíme čerstvě připravený.
Zázvorový olej:
1l stolního oleje, 1 kg zázvorových oddenků
Olej nalijeme do vyšší nádoby (např. wok pánev) ohřejeme na 130 - 140°C, zázvor nakrájíme na kousky (loupání záleží na jeho kvalitě), vložíme do ohřátého oleje a dbáme, aby byl neustále pokryt olejem,udržujeme stejnou teplotu (lze vařit i ve fritéze) po 25 minutách vyjmeme zázvor děravou naběračkou, počkáme u zahřátého oleje dokud nepřestanou k hladině stoupat bublinky, poté necháme vychladnout a přelijeme do skleněné lahve.
Užíváme dle libosti - salátová zálivka, smažení a i do přípravy polévky na začátku(kapku).
Oleje lze připravit podle potřeby i méně v poměru 1:1